fbpx

VI GJØR DET LITT LETTERE Å LEVE SUNT – MED GOD SAMVITTIGHET

Mat fra Grønne Folk smaker fantastisk godt og gjør det enklere å spise grønnsaker. Når du spiser mat fra Grønne Folk vet du at grønnsakene kommer fra gårdene rundt oss, at vi aldri bruker tilsetningsstoffer, og du vet at alt blir laget helt fra bunnen av. Råvarene kommer ubehandlet til oss, rett fra åkeren! Vi renser, skreller og kutter opp før alt havner i gryta for koking eller steking på den flotte burgerlinja vår. At urtene kommer fra gartneriet vårt 200 m lenger bort langs veien gjør at vi kan velge og vrake blant minst 40 ulike sorter. Det blir det gode smaker av! Forvokst basilikum, oregano, persille, salvie, ei altfor lang gulrot, ei lita sellerirot , en naken løk, fenikkel som har gått i stokk, råvarer fulle av smak som Bjørnar, kokken, vår forvandler til gryter, burgere og hummus.

Hummus dipp

Alt vi lager blir produsert på det gamle meieriet her på Frosta, noe som var en forutsetning for at vi kunne starte å utvikle den gode ideen vår – å lage ferdigmat av 2.sort grønnsaker.

Historien fram til nå inneholder mange detaljer, arbeid, svette – og til tider tårer, men aller mest glede og optimisme. Bjørnar, fra et av Trondheims beste kokkelag Hegstad og Blakstad, var like entusiastisk som oss og ble med på laget fra starten av. Hans kunnskap om mat har skapt herlige retter som thaigryte, selleriburger, hummus og flere andre nydelige retter. Jørgen, sønnen vår, satte karrieren som eiendomsmegler på vent, og har siden oppstart hatt ansvar for logistikk maskiner. Bjørnar og Jørgen har sammen hatt ansvaret for at vi nå har et produksjonskjøkken vi er stolte av.

VÅR VISJON ER Å LAGE MAT SOM SMAKER GODT, ER SUNN FOR KROPPEN OG SOM ER BÆREKRAFTIG FOR MILJØET OG KLODEN VÅR.

Vi tror på at mat av planteproteiner vil være viktig for kostholdet vårt i fremtiden. Vi elsker jobben vår og å følge med på hva som smaker godt, hva du og de fleste liker. Vi skal arbeide fram nye retter og smaker, og fortsette å gjøre jobben vår – møte bønder, dra på jordet, hente grønnsaker, vaske, skrelle, kutte, koke og steke – lage sunn og god mat for nå, og for fremtiden.

Vi bor på Frosta, en liten kommune midt i Norge hvor bøndene produserer ca 70 ulike grønnsaker, poteter og urter. Kunnskap om jord og dyrking er nedarvet i generasjoner. Det lille samfunnet gir oss tette relasjoner til bøndene som leverer våre råvarer, så vi kan stole på at hvert gram som kommer inn portene våre holder den samme kvaliteten som de varene vi sender ut.

Basilikumblad og kikerter

Jonas som er født her, startet karrieren som bonde da han som 7-åring var fast sjåfør på traktoren når potetene skulle opp av jorda. Han var for liten til å nå opp på opptakerbeltet, men akkurat stor nok til å rekke pedalene på traktoren. Siden har Jonas vært bonde, «aldri kunne jeg valgt noe annet» er fortsatt svaret han gir når noen spør. Det forteller om et engasjement som går utenpå det de fleste legger i arbeidet, for Jonas er dette livet, og selv om det er gått mer enn 50 år siden føttene først traff pedalene er drivkraften den samme, traktoren er ny.

Jonas og Ragnhild har drevet gården og gartneriet sammen, hvor kjærlighet til hverandre, gården og jorda har skapt rom for utvikling og nye ideer. Tanker om mer bærekraftig utnyttelse av de flotte grønnsakene som dyrkes på Frosta har ofte vært tema rundt middagsbordet. En høstdag i 2015 hvor et traktorlast med utsorterte gulrøtter passerte forbi kjøkkenet på Viken, gjorde at Ragnhild bestemte seg. «Nå er det nok! Når verden har behov for mat, sitter vi og ser på at flere traktorlass med gode, næringsrike grønnsaker går til spille – nå gjør vi det»

 

Jonar, Jørgen og Ragnhild Viken

VÅRE GRYTER INNEHOLDER BARE GRØNNSAKER, BELGFRUKTER, URTER OG KRYDDER.

Hver kokegryte er unik, ei gulrot som har vokst ytterst på Neset i sandjord, er annerledes enn den som har vokst midt på bygda i leirjord. Det gjør at kokken vår smaker og tilpasser oppskriften til dagens råvarer. Kanskje du kjenner en ørliten forskjell på konsistens og smak fra siste gang du spiste – det er belønningen du får ved å spise mat laget fra bunnen av, helt uten tilsetningsstoffer!

Gartnergryte fra Grønne folk

GULRØTTER ER RIKE PÅ BETAKAROTEN OG KOSTFIBER

VÅRE GRYTER INNEHOLDER BARE GRØNNSAKER, BELGFRUKTER, URTER OG KRYDDER

 

Hver kokegryte er unik, ei gulrot som har voks ytterst på Neset i sandjord, er annerledes enn den som har vokst midt på bygda i leirjord. Det gjør at kokken vår smaker og tilpasser oppskriften til dagens råvarer. Kanskje du kjenner en ørliten forskjell på konsistens og smak fra siste gang du spiste – det er belønningen du får ved å spise mat laget fra bunnen av, helt uten tilsetningsstoffer!

HILSEN BJØRNAR, JØRGEN
RAGNHILD OG JONAS